True
Veneilyn ekosysteemi – 3 keskeistä asiaa

Haluat merelle, haluat aloittaa veneilyn. Onnittelen sinua tästä, sillä veneily ja eteenkin perheveneily on, tai voi olla, koko perheen harrastus. Veneily on mukaansa tempaiseva harrastus ja jotta voisit nauttia veneilystä, on sinun rakennettava pieni ekosysteemi asian ympärille. Siihen vaikuttavat kolme keskeistä asiaa.

1. Veneen säilytys & logistiikka

Jos pidät venettä kotona pihalla talven ja omassa laiturissa kesän, voit selvitä pelkällä trailerin vuokraamisella keväällä ja syksyllä. Vene on trailerilta helppo siirtää pukeille tai pukeilta trailerille ja siitä veteen. 

Jos omistat myös trailerin, vene voi seistä sen päällä talven, pienillä järjestelyillä. Oman trailerin ansiosta voit pitää venettä kesällä pihallasi ja laittaa veneen vesille vain merimatkaa varten. 

Jos vene seisoo viikkojakin laiturissa, on suositeltavaa, että se on sadevedeltä itse tyhjentyvä malli. Itse pidän mielelläni venettä koko kesän kotikaupungin venepaikassaa. Venepaikkaa valitessa kannattaa miettiä, missä veneellä haluaa liikkua ja miten paikalle pääsee autolla. 

2. Veneen huolto & ylläpito

Lasikuitu- ja alumiiniveneet ovat helppoja huoltaa itse. Monet liittävät tämän tärkeäksi osaksi koko veneilyharrastusta. Vahat ja aineet sekä maalit ym eivät kaiken kaikkiaan maksa maltaita ja omalle työlle ei kannata laskea hintaa, kun kyse on harrastuksesta. 

Talvisäilytyspalveluun yleensä liitetään nämä kaikki. Moottorin huolto voi vaatia erikoistyökaluja, mm peräöljyn vaihtamista varten. Moottorin siipipyörä, jonka tehtävä on pumpata vettä jäähdytystä varten, vaihdetaan määräajoin ja vaatii perän irrottamisen. Voit huoltaa esim. veneen rungon itse ja viedä moottorin huoltoon erikseen. 

Syksyllä on tärkeä pestä vene hyvin. Moottori vaatii myös makeavesiajon syksyllä. Vesiläträämisen kanssa pitää olla järki mukana, talven pakkaset jäädyttävät kaiken ylimääräisen veden. Kun vakuutat veneen, vakuutat myös samalla talvisäilytyksen. Itse tehtyjä virheitä ei voi vakuuttaa.

 3. Merimatkan suunnittelu & määränpäät

Reitin suunnittelu ja itse merimatka on hyvin motivoivaa. Matkan määränpään henkilöille yleensä ilmoitetaan suunniteltu reitti ja arvioitu saapumisaika. Veneet on suunniteltu erilaisiin käyttöihin, älä koskaan uhmaa merta. Suunnittelussa on huomioitava polttoaine, aika ja eväät. Yöpymispaikkana voi olla vierasvenesatama vessoineen suihkuineen tai luonnon satama. 

Veneilyn yhtenä tärkeänä osana on myös uintireissut. Jos veneessä on hyvät uimatikkaat, uintitauon voi pitää missä vaan. Yhtä lailla esim. yhdessä onkiminen voi olla tekemistä, jonka muistaa vielä aikuisena. Omat parhaat veneilymuistikuvat liittyvät juuri näihin pitkiin kesäpäiviin, aurinkorasvan ja pelastusliivien tuoksuun ja jätskinhakureissuihin.

Yllä kuvattu ekosysteemi vaikuttaa veneen valintaan. Ensiveneen ei tarvitse olla vanha käytetty vene. Eteenkin jos huolto ja ylläpito askarruttaa, voi olla järkevin hankkia uusi venepaketti, näin voi keskittyä itse merellä oloon. Jos taas veneilyharrastukseen nimenomaan haluaa liittää kevätauringossa rassaamisen, sekin onnistuu. 

Veneilyn kustannukset voi karkeasti laskea näin: Uusi vene perheelle n 6henk 40000€, vakuutus noin 500€/v, laituripaikka n 400€/v, trailerin vuokrat 100€/kerta tai trailerin osto 1800€ tai talvisäilytys n 800€/v + huolto n 150€/v, moottoritunneista riippuen bensaa esim. 30h x 13l/h x 1,7€= n 700€/v. 30 moottorituntia tarkoittaa, että veneessä ollaan vietetty aikaa huomattavasti paljon enemmän. Käytetyt veneen 6 hengen cruisailuun saa n 10000€, tämän hintaluokan veneen vakuutus voi olla noin 150€ luokkaa/v. 

Onnellisuudelle on vaikea laittaa hintalappu, veneily voi kuitenkin mielestäni helposti lisätä onnellisuuden tunnetta koko perheelle.

Anders


Käytettyjen veneiden kaupan murros

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.