True
Reissu Ähtäriin, rautainen tarina

Osana tulevan tj:n hyvää perehdytystä käytiin tutustumassa Buster tehtaaseen Ähtäriin. Firman nimi on Inhan tehtaat ja tämä sen takia, että Inha on paikan nimi ja tästä paikasta löytyy tehdas. 

Inhan tehtaalla on ollut toimintaa jo 1840 luvulla. Tehtaalla on tehty kaikenlaista metallista, saranoista hevosenkenkiin, mutta viimeiset 40 vuotta alumiiniveneitä, Bustereita.

Tehdasvierailun aikana oli merkillepantavaa, kuinka puhdasta ja siistiä kaikkialla oli. Katselmuksen aikana nähtiin venevalmistuksen alkuvaiheet, kokoonpanolinjat, maalaamot ja viimeistelyvaiheen lähettämön. 

Buster on todella hyvin tehty ja uusien veneiden tuotannon ohella täällä valmistuu varaosia ja lisävarustekokonaisuuksia. Tehtaan henkilökunta oli myös tosi positiivisia ja iloisia, voidaan sanoa, että veneet ovat paitsi tehty hyvin, myös hyvällä fiiliksellä valmistettu.

Monet tuotannon koneet tehtaalla on itse tehty ja työpisteissä on selvästi otettu kaikki LEAN tuotannon hyvät asiat huomioon. Kaikki on tosi sujuvaa ja isoja runkoja käännellään vaivattomasti ja tehokkaasti eri työvaiheille sopiviksi. Kuvista näkee hyvin tukevan rakenteen eri valmiusvaiheet. 

Kahdeksalla rungolla tehdään 21 erilaista mallia. Loppuvaiheessa Yamahan kone asennetaan perälautaan ja homma on viimeistelyä vaille valmista.

Kaiken kaikkiaan Bustereita on vuodesta 1955 rakennettu n 130000 kpl. Ensimmäiset Busterit ovat vieläkin käytössä. Kestävyyden ansiosta vene on saavuttanut erittäin kunnioitettavan markkinajohtajan statuksen pohjoismaissa. Sekin tietenkin auttaa, että Buster on hyvännäköinen ja kestää aikaa hyvin. Busteria voisi ehkä luonnehtia venealan Land Roveriksi. 

Nykyään tehtaan tuotannosta 70% menee vientiin. Suomalaisesta venetehtaasta voidaan olla ylpeitä.

 Anders

Yamaha vei minun sydämeni!

To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.